YOGATHERAPIE

Het lichaamsgeheugen is zeer intelligent. Naast het evolutionair geheugen dat een zeer complex organisme is, heeft het ook jouw volledige levensgeschiedenis geregistreerd.

Yogatherapie is een reis doorheen die wonderlijke wereld. Je gaat via bewuste aandacht en oefeningen op ontdekking, want bewustzijn is herstel. Het lichaam is als het ware een instrument – een tool dat je kan perfectioneren en gebruiken om ook de mentale, emotionele, energetische en spirituele lagen te zuiveren.

Yoga tools zijn methodieken die je eindeloos kan combineren en aanpassen aan de noden van een persoon. Het zijn technieken die al duizenden jaren beoefend worden en die een harmonieuze, gezonde staat faciliteren.

Bij vzw Mudita is Michèle onze ervaren Yogadocente. Onderaan de pagina vind je waarvoor je bij ons zo allemaal yogatherapie kan volgen.

Op de tarieven pagina vindt je alle info over betalingen.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? contacteer ons

yoga bij ziekte & herstel

Michèle: Yogatherapie wordt 1 op 1 gegeven, op die wijze is de impact dieper en meer ‘to the point’. Het vervangt nooit een bezoek aan de dokter. Het is een beslissing die de persoon in kwestie neemt om andere helingswijzen te ervaren. Yogatherapie is holistisch; het beïnvloedt de fysieke, mentale, emotionele, energetische en spirituele lagen van de mens.

Ik stel vast dat – wat de ‘wonde’ ook mag zijn – elk genezingsproces start met verbindend ademhalingswerk. Wie niet correct ademt zal nooit een rustige geest en vitaal lichaam hebben. Door vele jaren te groeien in ‘helende Yoga’ , heb ik ontdekt dat trauma èn de kettingreactie aan fysiek, mentaal en emotioneel leed, ingeprent staat in het lichaamsgeheugen. Wie aangepaste Yoga beoefent in een kader van continuïteit en geweldloosheid, zal de negatieve blauwdruk van het verleden helen en transformeren naar rust en aangepast gedrag.

Mijn motto: het lichaamsgeheugen verlossen van spanning, is jouzelf bevrijden van het verleden.

Wie zich geïsoleerd voelt, niet begrepen, al jaren zonder diagnose leeft kan bij vzw Mudita een wereld zien opengaan van holistische genezing. I’ve been there! Ik heb van mijn kwetsbaarheid een sterkte gemaakt en jij kan dat ook.

Waarvoor kan je bij ons terecht!

Yoga voor depressie | burn-out

Tijdens depressie zit de geest en het hart diep verankerd in wat we ‘schaduwemoties’ noemen. De geest produceert een continue waterval aan destructieve gedachten die jou alle bewustzijn van hier & nu ontneemt. Je zit een beetje gevangen in je eigen ‘geestesbubbel. Met yogatherapie focussen we via lichaams/ademwerk op meer vitaliteit, rust en begrijpen.

Burn-out is een staat van fysiek & mentale uitputting. Je hebt jarenlang vele signalen onbewust genegeerd en op een dag neemt het lichaam een beslissing: genoeg is genoeg. Burn-outs zijn excellente gidsen. Ze doen jou stoppen voor een rood licht om te bezinnen over welke richting je uit wil. Wat maakt jou echt gelukkig in het leven en waar moet je van onthechten om dat pad op te gaan. Mijn inziens is medische Qi Gong ideaal voor burn out. Op voorwaarde dat je met mildheid de oefeningen doet en volledig aangepast aan de mate van ‘fatique’. Ook herstellende Yoga is prima en uiteraard ademwerk.

Swadyaya, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyana and Bhajans can calm and centre the mind, helping to relieve stress and mental fatigue and bring about emotional balance.

yoga voor blessures

Het skelet en spierenstelsel zijn wonderlijke maar complexe mechanismen. Ze vragen tijd om te helen en houden van het klassiek genezingsproces: rust & stabiliteit, versoepelen en verstevigen. Uit ervaring bied ik ook altijd adembeweging aan. Tijdens het ademen in stilte specifieke klanken reciteren op een gerichte manier draagt enorm bij aan het genezingsproces. Bewustzijn en energie combineren als healingstool krijgt meer en meer bekendheid.

Dit type blessures leert jou ook om mild en geduldig om te gaan met jezelf. Wie geïnteresseerd is kan altijd appel doen op zielsoorzaken. Het zijn eigenschappen of verhalen die zich in bepaalde delen van het lichaam nestelen en veel over jezelf kunnen vertellen.

We gebruiken bij blessures ook veel yogaprops om het lichaam op geen enkele manier te forceren tijdens de oefeningen.

Asanas can help correct the structural imbalances and restore balance. They are also useful in improving muscle strength and endurance, increasing movement and flexibility of joints, skeletal alignment and neuro-muscular coordination

Notes for Yoga Therapy –Compiled and Edited by Dr Ananda Balayogi Bhavanani

yoga voor STRESS | trauma/ANGST

Stress, trauma, paniek…. zijn hardnekkige patronen van het onderbewuste die zich steeds opnieuw geforceerd manifesteren. Ze misbruiken het lichaam en de geest en zetten het hele zenuwstelsel onder druk.

Ergens onderweg zijn instinctieve reacties en verdedigingsmechanismen vastgelopen. Het zenuwstelsel is ontregeld waardoor de ademhaling en andere fysiologische systemen niet naar behoren werken. Pijn, angst en een negatief gevoel van welbevinden beheersen stilaan je leven. Omdat het Bio energieveld voor de meeste mensen niet te vatten is met de zintuigen blijft dit een verborgen wereld. Yoga gaat diep in op die laag van jouw bestaan.

Zo zijn bijvoorbeeld de trillingen van helingsgeluiden (met eigen stem) excellente tools om paniek en angst aan te pakken.

By encouraging us to step back and look objectively at our habitual patterns of behaviour and thoughts, Yoga can help us to cope better with situations that put our bodies and minds under strain

yoga & ademen

ademhalingsproblemen zijn schering en inslag. Veel mensen weten niet eens dat ze niet correct ademen en de meerderheid van de bevolking heeft last van hyperventileren. Stress is meestal de oorzaak omdat bepaalde delen van het lichaam zich gaan opspannen komt het ademhalingssysteem onder druk te staan. Dat leidt naar ‘lucht happen’ ,geeuwen, duizeligheid, vermoeidheid, neerslachtigheid, overmatig honger, paniek, enz.

De ademhaling is de brug tss lichaam en geest en tss bewuste & onderbewuste. Ze neemt jou mee naar de bron van leven en ze brengt de bron van leven binnenin jou. De fysieke ademhaling is het voertuig van de levensenergie – de grenzeloze zee van energie. Ademwerk is de absolute kern van herstellende Yoga.

Ik had ooit een zanger op therapie. Voor hem had ik een heel opbouwende reeks bedacht: 1. verbinden met de ademhaling (waar voel je die, kan je die sturen, hoe te ontspannen, leer in elke asana mee te stromen in de vloeibaarheid van de ademhaling, 2. re-integratie van de ademhaling. We keren de dagelijkse routine om en keren terug naar de oorspronkelijke staat: de ademhaling leidt en de beweging volgt, 3. Mantra chanten luidop. observeer de uitademhaling en laat de mantra structuur en verlenging brengen, 4. pranayama met mantra in stilte reciteren

Relaxation is a central element in Yoga therapy as relaxation is the body’s way of recharging its cells and helps to ease physical, emotional and mental tensions.

yoga voor CHRONISCHE PIJN, VERSLAVING, PSYCHO-SPIRITUELE BLOKKADES,…

Waar te beginnen en waar te eindigen? Je begint altijd met ahimsa of geweldloosheid. Wees mild en geduldig voor jezelf en jouw lichaam. Luister naar de noden, voel, experimenteer wat het beste werkt, sta open – laat de last van oordeel vallen. Ik leer ‘nul-tolerantie’ aan tav destructieve gedachten. Een lichaam/geest of hart geneest traag of niet wanneer het de hele dag lijdt onder negatieve affirmaties.

Ik weet het, de weg is soms moeilijk maar wel mogelijk. Wanneer je dagelijkse korte routines inplant en toegewijd bent aan jouw eigen genezingsproces dan zal transformatie komen. Op ieders eigen tempo, op ieders eigen manier.

Start jouw zelfhelende kracht! Maak een afspraak

CONTACT